Urifoon plaswekkersDe betere plaswekkertraining sinds 1954

Tijdens een reis door Zwitserland kwam mijn oom in 1954 op toevallige wijze in contact met een plaswekker. Het leek hem een interessant product voor de Nederlandse markt en snel daarna werden de eerste Nederlandse kinderen ook zindelijk met een plaswekker. De start van Urifoon (destijds onder de naam Uroflex) een feit.


Mijn moeder nam het stokje in 1962 over. Het product was inmiddels een beetje bekend en vooral lokaal adviseerden wat enthousiaste huisartsen de plaswekker. Dat waren ze lang niet allemaal, want de plaswekker had destijds best veel impact.


Tijdens de slaap liep een snoer van kind naar plaswekker. Het kind droeg een (eerlijk gezegd) onmogelijke bandage waaraan het snoer werd bevestigd. Aan het andere uiteinde stond een kastje met een enorme harde bel. Zodra het kind begon te plassen ging de bel af en werden ook de buren van de buren gewekt...


Ondanks het harde geluid merkte mijn moeder dat toch veel kinderen niet goed wakker werden van het alarm. Kinderen die in bed plassen hebben vaak een hoge wekdrempel, waarbij een hard alarm niet altijd voldoende is om snel gewekt te worden.


Om deze kinderen toch wakker te krijgen ontwikkelde mijn moeder een begeleidingsplan. Uitgangspunt is dat niemand het leuk vindt om midden in de nacht te worden gewekt. De training moet dus zo kort en effectief mogelijk plaatsvinden. En vooruitgang moet al snel zichtbaar zijn om de motivatie vast te houden.


Het meest belangrijke van een plaswekkertraining is dat de gebruiker snel wakker wordt van het alarm en zich bewust is van wat er gebeurt. Men kan het zich de volgende morgen nog allemaal herinneren.


In het begeleidingsplan staan adviezen en oefeningen wat te doen wanneer de gebruiker niet reageert op het alarm of zich niet kan herinneren wat er de afgelopen dag is gebeurd. En het leuke is, deze adviezen en oefeningen kunnen bijna allemaal spelenderwijs overdag worden doorlopen.

Voorbeelden van veel voorkomende situaties zijn:

Het kind reageert totaal niet op het alarm. Oplossing: Als het plasmoment vroeg in de nacht is, is het moeilijk wakker worden. Gelukkig is het plasmoment met bepaalde oefeningen een aantal uur op te schuiven naar later in de nacht. Men slaapt dan vaak al lichter en wordt sneller wakker van het alarm. En uiteindelijk sneller wakker van het gevoel van een volle blaas. Er zijn andere succesvolle oefeningen (eigenlijk simpele spelletjes) als ook later in de nacht niet op het alarm wordt gereageerd.

Het kind plast structureel meerdere keren per nacht, waardoor de plaswekkertraining voor alle betrokkenen wel heel erg vermoeiend wordt. Oplossing: Met bepaalde plas- en drinkoefeningen overdag kan de plasfrequentie 's nachts flink naar beneden worden gebracht (indien er geen lichamelijke oorzaken zijn). Hierdoor gaat het alarm minder vaak af en is de training veel minder vermoeiend en sneller succesvol.

Het kind reageert op het alarm, maar weet niet wat het moet doen. Oplossing: Het kind moet bewust worden wat er gebeurt.  Dat kan bijvoorbeeld met de juiste inzet van wachtwoorden worden verbeterd.


Onze adviezen en oefeningen zijn de afgelopen decennia ontwikkeld door dagelijks contact te hebben met de gebruikers van de plaswekkers en hun ouders/begeleiders. Hierdoor hebben we in de loop der jaren onze begeleiding kunnen optimaliseren en testen bij duizenden kinderen.


Onderzoek toont aan dat veel van de gebruikers van plaswekkers echt baat hebben bij onze begeleiding. De training verloopt sneller en wordt vaker succesvol afgerond. Ruim 90% van onze gemotiveerde klanten is binnen 3 maanden zindelijk.


De afgelopen decennia kwam er ook steeds meer (onafhankelijk) wetenschappelijk bewijs dat de plaswekker de meest effectieve oplossing is tegen bedplassen. En de scores waren nog positiever wanneer de training werd begeleid.


In de jaren '90 werd de plaswekker veel gebruiksvriendelijker. Eerst werden de bandages vervangen door normale onderbroekjes en dat zijn inmiddels stoere boxers of hipsters. Begin deze eeuw werd de eerste betrouwbare draadloze plaswekker geïntroduceerd. Deze is tijdens de slaap uiteraard veel meer comfortabel voor de gebruiker.


Inmiddels hebben wij meerdere typen plaswekkers in ons assortiment. Voor normale slapers als ook voor de juist hele vaste slaper. U kunt kiezen tussen het huren of kopen van een plaswekker. En onze persoonlijke begeleiding is altijd gratis voor de klanten die onze plaswekker nieuw hebben aangeschaft of via de zorgverzekering hebben gekregen!


Ik ben er trots op dat wij als familiebedrijf na ruim 60 jaar nog steeds met dezelfde passie en betrokkenheid als in het eerste jaar, mensen helpen van een vervelend plasprobleem af te komen. Wij weten immers als geen ander welke impact dit heeft op de betrokkenen.


Wij zijn ook u en uw kind graag van dienst!


Martin Kip

Eigenaar Urifoon BV